Marmor

kamnoseški izdelki iz marmorja (1)
0 +
let izkušenj
Kamen

O marmorju

Marmor je metamorfna kamnina, ki izvira iz apnenca ali dolomita. Sestavljen je predvsem iz minerala kalcita in ima značilno svetle barve, kot so bela, siva, roza in zelena. Zaradi svoje lepote in elegance se marmor že tisočletja uporablja za okrasne namene, kot so kipi, kuhinjski pulti, stebri, stopnice, tlakovci, obloge in drugi elementi notranje opreme.

Marmor je mehkejši od granita in je bolj dovzeten za praske in obremenitve, zaradi česar ga je treba skrbno vzdrževati. Marmor je higroskopen material, kar pomeni, da absorbira vlago, zato ga je treba zaščititi pred vodo in kislinami, ki lahko povzročijo madeže in poškodbe.

Marmor je znan po svoji edinstveni teksturi, vzorcih in barvah, ki se razlikujejo glede na poreklo in sestavo kamnine. Najbolj znani marmorji so italijanski, kot je Carrara marmor, ki se uporablja v umetnosti in arhitekturi po vsem svetu. Kamnoseštvo Lev Vodnik uporabljamo marmor iz slovenskih kamnolomov kakor tudi marmor iz tujine.

Marmor

Marmor je eden najbolj prestižnih in cenjenih naravnih materialov, ki se uporabljajo za gradnjo in notranjo opremo.
Spodaj v galeriji so primeri marmorjev. Za lažjo izbiro si lahko galerijo s klikom na sliko povečate. Vsaka slika je poimenovana.