Kamniti portali in okenski okvirji

Kamniti portali in okenski okvirji

Kamniti portali so običajno sestavljeni iz več kosov naravnega kamna. Lahko so okrašeni z različnimi motivi ali rezbarijami, lahko pa so štokani ali pa klasično brušeni. Kamniti vratni portal je običajno sestavljen iz kamnitega loka ali preklade, ki ima na sredini sklepnik bočno pa je podprt z dvema stebroma, ki sta lahko pravokotna ali okrogla ne sme pa manjkati tudi baza pod stebri, ki nosi cel portal.

Velikosti vratnih portalov se razlikujejo od majhnih enostavnih do velikih stilsko dovršenih, ki se pogosto obravnavajo kot simbol bogastva in moči  posameznikov ali ustanov, ki jih naročajo.

Kamnite portale vgrajujemo v različne objekte vključno s javnimi zgradbami, cerkvami ali zasebnimi rezidencami. Kamniti portal služi ne samo kot funkcija pri vhodu v hišo, ampak tudi kot dekorativni element, ki prispeva k lepoti in veličini objekta.

Veliko število kamnitih vhodnih portalov je še do danes lepo ohranjenih kot pomembna kulturna dediščina, ki ponuja vpogled v bogato zgodovino in tradicijo na slovenskem. Med drugim tudi portal Ljubljanske stolnice in portal cerkve sv. Nikolaja, ki sta edinstvena primera srednjeveške arhitekture.

Naše prednosti

Umetnost obdelave

Pestra izbira

Izdelava po meri

Galerija

Stopite v stik z nami

Z veseljem smo vam na voljo za vsa dodatna vprašanja.
Pokličite nas na tel: 041 320 322 ali nam pošljite sporočilo na elektronski naslov.